Türkiye'de yaşayan Abhaz Diasporasının etno-kültürel örgütlenmesinin tarihi bir derinliği olduğunu kimse söyleyemez. Bunun da iki temel nedeni vardır. Birinci neden; içinde yaşadığımız ülkedeki demokratik sürecin geçirdiği evrimde yaşanan siyasi baskılar, İkinci neden de toplumumuzu oluşturan bireylerin çoğunluktaki bireycilikleridir.
Bireyciliğin egemen olduğu toplumlarda insanların asgari müştereklerde bir araya gelmesi, ya toplumsal kültürün baskılaması ile ya da demokratik bir uzlaşı kültürünün oluşması ile mümkün olabilmektedir. Maalesef, tarihte büyük acılar yaşamış toplumumuzun, yaşama olan inançlar ve dirençleri ile varlıklarını devam ettirmek için büyük özverilerde bulunmalarına karşın, bireycilik tortularından tam anlamıyla arınamamıştır. O nedenle bizim toplumda örgütlenmek, örgütlenme ile birlikte kurumsal kültür oluşturmak zordur. Bunun için zamana ve sabra ihtiyaç vardır.
Tüm bunlara rağmen Abhaz Diasporasının yoğun olarak yaşadığı önemli yerleşim birimlerinde örgütlenmiş olmamız, toplumsal değerlerimizi ve kültürümüzü koruyup, yaşatmamız açısından önemli olduğu kadar tarihi öneme de sahiptir. Bu örgütlerimizin kurumsal kültürleri oluşmuş, demokratik işleyişleri ile toplumumuzun güvenini, günden güne artarak kazanmaya devam etmektedirler.
Türkiye'de ve anavatanda yaşayan Abhazlar olarak henüz yeni yeni çağımızın ekonomik,politik ve kültürel değerleri ile tanışıyoruz. Karşılıklı olarak şeffaflık içinde olmak zorundayız. Retoriklerle hiç bir ulusal hedefe ulaşamayız. Biliyoruz ki her iki toplumu yönlendiren SOSYOLOJİK MOTİVASYONLARIN DİNAMİKLERİ farklıdır. Bu farklıkları anlamadan yapılacak dayatmalar ilişkilerimize zarar verecek, kırgınlıklara neden olacaktır.
Öte yanda toplumun var olduğu her yerde farklı düşünce ve görüşlerin olması değil, olmaması o toplumun geleceği için tehlikelidir. Aslolan toplumun demokratik bir şekilde işleyen kurumlara sahip olması ve farklı düşünce ve görüşlerin bu kurumların organlarında tartışılabilmesidir. Türkiye'de yaşayan Abhaz Diasporasının demokratik bir şekilde işleyen Abhaz Kültür Dernekleri ve onların koordinasyonunu sağlayan çatı örgütü Abhaz-Fed uzun ve sabırlı çalışmalar sonucu oluşmuştur. Bu yapıların demokratik işleyişlerini içine sindiremeyenler, OTOKRAT yapılarla işbirliği içinde girip toplumu bölmeye çalışanlar karşılarında tüm Abhaz Halkını bulacaklardır.
Feridun Aksoy Akhusba