![]() |
Tweet |
Büyükşehir Yasası ile Değişen Köy Statüleri Sakinleri Tarafından Yeniden Değerlendiriliyor.
Sakarya’da bulunan Köylerden hiçbir tanesinin KIRSAL MAHALLE olmaması bu köylerde yaşayan sakinlerin rahatsızlığı nedeniyle “ Köyüme Dokunma Platformu” oluşturdu.
Özen Atsanba
Sakarya
30 Mart 2014 de yürürlüğe giren Büyükşehir yasası ile 30 İldeki 16.220 Köy Mahalleye çevrilmiştir. Bu uygulamanın Tarım ve Hayvancılığa zarar verdiğinin görülmesi üzerine, 21 Kasım 2019 tarihinde yapılan 3. Tarım Şurasında uygulamadan doğan hataların düzeltilmesi için bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Şura sonuç bildirgesinde Büyükşehir Belediyelerinde mahallelerin KIRSAL ve KENTSEL olarak yapılandırılması KIRSAL Mahallelerde KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN KORUNMASI önemle vurgulanmıştır. Bu karar üzerine 6 Kasım 2020 tarihinde TBMM yapılan 2021 yılı Bütçe görüşmelerinde zamanın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’de Büyükşehir yasası maalesef Tarım ve Hayvancılığa zarar verdi, Tarımsal Faaliyetlerin daha verimli olması için yasada tadilatlara ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Denilerek açıklamada bulunan “Köyüme Dokunma Platformu” Sözcüsü Mecdi Cengiz açıklamasında
“Köyüme Dokunma Platformu
30 Mart 2014 de yürürlüğe giren Büyükşehir yasası ile 30 İldeki 16.220 Köy Mahalleye çevrilmiştir. Bu uygulamanın Tarım ve Hayvancılığa zarar verdiğinin görülmesi üzerine, 21 Kasım 2019 tarihinde yapılan 3. Tarım Şurasında uygulamadan doğan hataların düzeltilmesi için bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Şura sonuç bildirgesinde Büyükşehir Belediyelerinde mahallelerin KIRSAL ve KENTSEL olarak yapılandırılması KIRSAL Mahallelerde KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN KORUNMASI önemle vurgulanmıştır. Bu karar üzerine 6 Kasım 2020 tarihinde TBMM yapılan 2021 yılı Bütçe görüşmelerinde zamanın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’de Büyükşehir yasası maalesef Tarım ve Hayvancılığa zarar verdi, Tarımsal Faaliyetlerin daha verimli olması için yasada tadilatlara ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifade ettikleri gibi KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN KORUNMASI yasada yer almasa da, Mahalle yapılan Köylere Tarım ve Hayvancılık başta olmak üzere önemli avantajlar sağlayan YARI KÖY Statüsü sayılabilecek 7254 sayılı KIRSAL MAHALLE KANUNU yasalaşmıştır. (16 Ekim 2020) Yasa ve Yönetmeliğin Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra Türkiye genelinde birçok yerde KIRSAL MAHALLE MÜRACATLARI kabul edilerek KIRSAL MAHALLE OLMUŞTUR. Örnek vermek gerekirse Bursa Büyükşehir Belediyesinde 686 KÖY BAŞVURULARI SONUCU KIRSAL MAHALLEYE ALINMIŞTIR.
Ne yazık ki en az Bursa kadar önemli bir Tarım ve Hayvancılık bölgesi olan Sakarya’mız da halen tek bir Köy KIRSAL MAHALLE OLMAMIŞTIR. Köylerimiz ne acıdır ki bu yasa ile neler kazanacaklarının farkında değildirler. Ayrıca; Başta Ziraat Odaları olmak üzere diğer STK’lar, Muhtarlar, Belediyeler arasında koordinasyon olmadığından Belediyeler mahallelere yasa’nın verdiği hakları vermemekte direnmektedir.
Buradan bir kere daha öncelikle Muhtarlara Köylerde yaşayanlara, Köy ve doğa dostu olanlara KIRSAL MAHALLE AVANTAJLARINI özet olarak açıklıyoruz.
Kırsal Mahalle Olan Yerlerde
1-Bina Arsa ve Meskenlerle Zirai amaçla kullanılan Bina Arsa ve arazilerden EMLAK VERGİSİ alınmayacaktır.
2-Ticari Sanayi Turistik Bina Arsa ve Arazilerden Emlak Vergisi %50 indirimli olacaktır.
3-Binalarda Bina İnşaat harcı ile diğer hiçbir harç alınmayacaktır.
4-Diğer Vergi ve Harçlara %50 indirim uygulanacaktır.
5-İçme ve kullanma suları İşyerleri için %50 Konutlar için %75 indirimli olacaktır.
6-6831 Sayılı Kanuna göre Ormanlardaki hak ve İmtiyazlardan yararlanmaya devam edilecektir.
7-KIRSAL Mahalleler İlçe ve Büyükşehir Belediyelerine OY vermeye ve Belediye hizmetlerini almaya devam edeceklerdir.
Köyüme Dokunmayın
Sesimizin ulaştığı her yere ve herkese seslenmek istiyoruz Mahalle yapılan ve KIRSAL MAHALLE olması için mücadele ettiğimiz güzelim Cennet Köylerimiz sadece orada yaşayanların değil beton yığını olan Şehirlerde yaşayan bunalan dost ve arkadaşlarımızın tanıdıklarımızın zaman zaman gelip dinlendiği huzur bulduğu mutlu olduğu ortak yerleşim alanlarımızdır.
Herkes bilmeli ki;
KIRSAL MAHALLE ile Köylerimizin tamamen yok olmasının önüne geçilecek. Köyler yok olursa, Tarım, Hayvancılık, Üretim, Bağlar, Bahçeler yeşillikler yok olur. Köyler yok olursa, Köylere özgü komşuluk, dostluk, saygı ve sevgi dolu Köy kültürü beton yığınları arasında yok olur. Nüfus hızla artıp topraklar azalırken ÜRETEN, DOYURAN, yerini başka hiçbir şeyle dolduramayacağımız TOPRAK ANA yok olur.
Platformumuza Destek Verin
İşte bu nedenlerle yarı köy statüsü olan KIRSAL MAHALLE haklarından yararlanarak, tarım ve hayvancılıkta daha çok üretim yapabilmek, Köylerimizin yok olmasına dur demek için, sorunlarımızı Devletimizin İlgili ve Yetkili tüm Kurumlarına, Yerel ve Ulusal Basına, Tüm Siyasi Parti Teşkilatlarına iletmek sesimizi duyurmak görüşmeler yapmak üzere KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU’NU kurmuş bulunmaktayız.
Başta tüm Muhtarlarımız olmak üzere, Ziraat Odaları diğer STK’lar ile Köy ve Doğa dostu herkesi güç birliği ve dayanışmaya çağırıyoruz.
Oluşturulan KÖYÜME DOKUNMAYIN PLATFORMUNA KATILMANIZI ayrıca Sosyal Medya Platformlarına yorum ve paylaşımlarımızla katkı vermenizi buradaki yazıları takip etmenizi, toplantılara katılmanızı Köylerimizin geleceğine birlikte sahip çıkmaya destek olmaya davet ediyoruz.
UNUTMAYIN: BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
Köyüme Dokunma Platformu
Adına
Mecdi CENGİZ
Platform Sözcüsü
Platform Kurucuları
Mecdi Cengiz
Erol Öztürk
Hüsnü Gülpınar
Ekrem Çoruhlu
Recep Yılmaz
Osman Aygün
Bülent Özbelli
Habip Derinbay
Adnan Özdemir
Şerif Ali Sarı
Nusret Ünlütürk
Seyfi Özdemir
Ümit Dönmez
Talat Aşan